Kobus Personeel & Organisatie
Kobus Personeel & Organisatie

KANDIDATEN

Wil je werken in een gezonde sector? Waar je dagelijks met groente en fruit te maken hebt? Een sector met heel veel verschillende banen en mogelijkheden? Bij Kobus P&O kunnen wij je helpen bij een loopbaan in de AGF branche.

Door de enorme diversiteit in het functieaanbod kunnen wij mensen met veel verschillende profielen en achtergronden interessante mogelijkheden aanbieden.  Met onze werving en begeleiding willen wij daarnaast talent enthousiasmeren dat in de toekomst de branche kan verrijken met ideeën. Zo bouwen wij aan duurzame relaties tussen onze opdrachtgevers, talent en Kobus.
Gerichte werkervaring of een passend diploma?

Omdat we de AGF branche zo goed kennen, doen veel ondernemingen uit deze branche een beroep op ons. Beschik jij over gerichte werkervaring of een passend diploma? Dan brengen wij in kaart welke mogelijkheden er voor jou zijn. Door ons grote netwerk en de kennis van de verschillende bedrijven en hun werkprocessen, zijn wij in staat een baan te zoeken die perfect bij jou past!

Wij hebben een enorme passie voor de branche en dit werk, en brengen dit graag over op kandidaten. Kom gerust een keer een kop koffie drinken.

Werken via Kobus

Veel kandidaten komen bij ons terecht via uitzendbureaus. Deze werven in opdracht van ons kandidaten die qua opleiding en ervaring passen bij de beschikbare vacatures. Je kunt ook rechtstreeks bij ons informeren of wij passende mogelijkheden hebben.

Wij werken veel voor bedrijven die op het veilingterrein in Barendrecht zijn gevestigd. Wij hebben daar ook ons kantoor. Daardoor zijn we makkelijk bereikbaar voor zowel de medewerkers als de bedrijven waar wij mee samenwerken.

Om een goed contact met de werknemers te houden, zijn wij zelf ook regelmatig te vinden op de werkvloer. Door dagelijks contact met leidinggevenden vindt evaluatie van de medewerkers plaats en kunnen we de ontwikkelingen van werknemers nauwlettend volgen.

Een groot aantal werknemers is werkzaam in een oproeppool waarbij de duur van de opdracht niet direct duidelijk is. Kandidaten die hierbij naar tevredenheid functioneren, worden vaak voor functies met mogelijkheden voor een vast dienstverband benaderd.

Groeien / Opleidingen

Wij vinden het belangrijk dat je terecht komt op een plek waar je jezelf verder kunt ontwikkelen. En als je eenmaal  die plek hebt gevonden helpen we je graag bij je verdere groei. Door coaching en begeleiding, regelmatige evaluatiemomenten en gesprekken over jouw (carrière)wensen.

Zien wij mogelijkheden om op een andere plek een goede stap te zetten? Dan zullen we daarover met jou en opdrachtgever in gesprek gaan.

We hechten veel waarde aan verder opleiden. En bieden onze kandidaten en opdrachtgevers dan ook verschillende mogelijkheden op dit gebied. Hier vind je daar meer informatie over.

Veel Voorkomende Functies

  • Inpakmedewerker(ster)
  • Operator
  • Medewerker(ster) snijderij
  • Orderverzamelaar
  • Heftruckchauffeur
  • Kwaliteitsmedewerker
  • Administratieve functies
  • Commerciële functies

 Inpakmedewerker(ster)

Als inpakmedewerker ben je verantwoordelijk voor het assisteren van de operator. Je werkt mee aan het verpakken van allerlei groenten- en fruitproducten. De meeste producten worden verpakt in een folie, bakje of op schaal en worden voor het grootste gedeelte verkocht aan Nederlandse en buitenlandse supermarktorganisaties.

De inpakmedewerkers helpen mee met:

  • Het gereedmaken van het te verpakken product (bijvoorbeeld het verwijderen van de buitenste bladeren van slaproducten, het bijsnijden van de uiteinden van producten als prei, paksoi en bosui).
  • Het opleggen van de producten op het folie van de machine.
  • Het met de juiste aantallen in dozen doen van de verpakte producten.
  • Het uitvoeren van gewichtscontroles.
  • Het schoon houden van de werkplek.

De operator doet in de meeste gevallen de planning van de machine en geeft instructies aan de mensen aan de machine. Vaak is er op de afdeling ook een bedrijfsleider aanwezig. Deze is vaak het aanspreekpunt indien iemand een dag vrij wil of andere privé opmerkingen heeft.

Het werk is over het algemeen niet fysiek zwaar, maar dit hangt wel af van de producten die verpakt worden (citrus is over het algemeen zwaarder en hier worden meestal mannen voor ingezet).

Het is een baan waarbij je langdurig moet kunnen staan, goed kan tellen en oog voor de kwaliteit van het product moet hebben. Je werkt in een licht gekoelde ruimte variërend van 10 tot 14 graden. Het werk is zowel goed door vrouwen als mannen uit te voeren. Bij goed functioneren zijn doorgroeimogelijkheden als operator aanwezig.

Omdat je werkt met machines en in een ruimte waar heftruck- of pompwagens rijden, moet je minimaal 16 jaar oud zijn en is iedereen verplicht veiligheidsschoenen te dragen. Omdat je direct in contact staat met het product is ook het dragen van een stofjas en een hoofddeksel bij de meeste bedrijven verplicht.

De werktijden zijn afhankelijk van het bedrijf of er in dag- of ploegendiensten wordt gewerkt. De begintijden variëren van 06:00 uur tot 07:30 uur in de morgen waarbij er in dagdiensten tot ongeveer 16:00 á 17:00 uur wordt gewerkt. Indien je in twee ploegen werkt, ligt de eindtijd rond 23:00 uur. Vooral bij bedrijven die in dagdiensten werken, komt overwerk regelmatig voor. Doordat de meeste bedrijven op zaterdag werken, kan het voorkomen dat je hiervoor wordt gevraagd.

Operator

Een operator is verantwoordelijk voor het verpakken van groenten en fruit met een verpakkingsmachine. Hierbij heb je te maken met de juiste instellingen van de machine (snelheid, temperatuur en etiketinformatie). Als operator werk je aan de machine en help je mee met de producten op de machine te leggen, het inpakken in fust, controle van het te verpakken product en controle van het eindproduct.

De operators werken mee met:

  • Het verzorgen van de planning, wanneer moet welke partij af zijn.
  • Het aansturen en inwerken van de inpakmedewerkers.
  • Het aanvoeren van producten.
  • Het instellen van de machines.
  • Het opzetten van de juiste folies.
  • Het meehelpen met de inpakmedewerkers.

Het werk is over het algemeen niet zwaar, maar dit hangt wel af van de producten die verpakt worden. Het wisselen van de folie wordt ook als zwaar ervaren maar kan goed door zowel mannen als vrouwen worden uitgevoerd. Voor de functie van operator is het van belang dat je langdurig kan staan, goed kan tellen, met mensen om kan gaan, planmatig bent ingesteld en te allen tijde een overzicht van het proces weet te houden.

Omdat je werkt met machines en in een ruimte waar heftruck- of pompwagens rijden, moet je minimaal 16 jaar oud zijn en is iedereen verplicht veiligheidsschoenen te dragen. Omdat je direct contact hebt met het product, is ook het dragen van een stofjas en een hoofddeksel bij de meeste bedrijven verplicht. De operator dient er op toe te zien dat de inpakmedewerkers zich aan bovenstaande kledingeisen houden.

De werktijden zijn afhankelijk van het bedrijf en of er in dag- of ploegendiensten wordt gewerkt. De begintijden variëren van 06:00 uur tot 07:30 uur in de morgen waarbij er in dagdiensten tot ongeveer 16:00 á 17:00 uur wordt gewerkt. Indien je in twee ploegen werkt, ligt de eindtijd rond 23:00 uur. Vooral bij bedrijven die in dagdiensten werken, komt overwerk regelmatig voor. Doordat de meeste bedrijven op zaterdag werken, kan het voorkomen dat je hiervoor wordt gevraagd.

Medewerker(ster) snijderij

Als medewerker(ster) in een snijderij ben je over het algemeen bezig met het verwerken van producten. In de meeste gevallen worden er bij de machines meer mannen ingezet vanwege de fysiek zwaardere belasting. Aan de machines worden namelijk vaak hele kisten product in de machine gedaan wat de fysieke belasting vergroot.
Het inpakken van de versneden producten wordt veelal door vrouwen gedaan. Hierbij wordt gebruik gemaakt van verpakkingsmachines en worden bakjes gevuld om vervolgens door de machine verpakt te worden. Ook worden kleine versnijdactiviteiten uitgevoerd zoals het snijden van tomaten, het schillen van fruit en het voorbewerken van koolproducten, sla etc.De mannen bedienen de machines, stellen de snijdafstanden in en vullen de machines. Zij zorgen ook voor de juiste aanvoer van de producten en het maken van de planning gedurende de dag.

Voor zowel de mensen aan de machines als de inpak/versnijdmedewerkers gelden strenge hygiëneregels. Je werkt in een gekoelde ruimte van ongeveer vijf graden boven nul en alle medewerkers krijgen van het bedrijf iedere morgen een overall, een haarnetje, mouwbeschermers, laarzen met stalen neuzen en handschoenen. Omdat je producten maakt die door de eindgebruiker direct geconsumeerd kunnen worden, zijn de hygiëneregels zeer streng. Doordat alle producten worden gekoeld en gewassen worden uitgeleverd, ligt de temperatuur op het werk tussen de drie en vijf graden boven nul.

Omdat je werkt met machines en in de ruimte waarbij ook gebruik wordt gemaakt van pompwagens moet je minimaal 16 jaar zijn.

De werktijden zijn afhankelijk van het bedrijf en of er in dag- of ploegendiensten wordt gewerkt. De begintijden variëren van 07:00 uur tot 08:00 uur in de morgen waarbij er in dagdiensten tot ongeveer 17:00 á 18:00 uur wordt gewerkt. Indien je in twee ploegen werkt, ligt de eindtijd rond 23:00 uur. Vooral bij bedrijven die in dagdiensten werken, komt overwerk regelmatig voor. Doordat een groot aantal bedrijven op zaterdag werkzaam zijn, kan het voorkomen dat je hiervoor wordt gevraagd.

Orderverzamelaar

Als orderverzamelaar ben je verantwoordelijk voor het verzamelen van bestellingen. De bestellingen worden aan de hand van lijsten verzameld. In de meeste gevallen verzamel je bestellingen die uitgeleverd worden aan distributiecentra. De eindgebruikers zijn o.a. hotels, ziekenhuizen, kantines etc.

De orderverzamelaars verzamelen de producten m.b.v. overzichten. Hierbij dient er goed gelet te worden op de kwaliteit en de juiste aantallen van de verschillende producten. In sommige gevallen is er veel geautomatiseerd waardoor er weinig loop- en tilwerk verricht hoeft te worden. Ook zijn er bedrijven waarbij je langs de stellingen loopt en de juiste producten van de aangegeven locaties moet verzamelen.

 

 

Het is van belang dat je goed op de kwaliteit van de producten en de etiketinformatie let, de juiste aantallen pakt en dus goed kan tellen. Ook is het een voordeel als je over productkennis beschikt of het snel weet te ontwikkelen. Omdat je voor een brede groep eindgebruikers werkt, heb je te maken met 800 tot 900 verschillende producten die dagelijks verzameld moeten worden. Precies lezen en om kunnen gaan met zelfstandigheid zijn functie-eisen waarover je moet beschikken om deze functie goed uit te voeren.

Het werk is over het algemeen niet fysiek zwaar, maar het kan soms voorkomen dat er zware producten verzameld moeten worden. Het is een vak dat zowel door mannen als vrouwen wordt uitgevoerd. Je moet veel lopen en staan en je werkt in de meeste gevallen in een gekoelde ruimte waar de temperatuur tussen de twee en vijf graden boven nul ligt. Doordat er in de ruimtes wordt gewerkt met pompwagen en heftrucks, dien je minimaal 16 jaar oud te zijn.

De werktijden zijn afhankelijk van het bedrijf en of er in dag- of ploegendiensten wordt gewerkt. De begintijden variëren van 07:00 uur tot 09:30 uur in de morgen waarbij er in dagdiensten tot ongeveer 20:00 uur wordt gewerkt. Omdat je een vers product verzamelt, begin je in dagdiensten rond 09:00 en ben je op drukkere dagen rond 20:00 klaar. Indien je in twee ploegen werkt, ligt de eindtijd rond 23:00 uur. Bij extreme drukte kan het voorkomen dat er met een kleine ploeg ook gedurende de nacht wordt gewerkt. Vooral bij bedrijven die in dagdiensten werken, komt overwerk regelmatig voor. Doordat de meeste bedrijven op zaterdag werken, kan het voorkomen dat je hiervoor wordt gevraagd.

Heftruckchauffeur

Als logistiek medewerker rijd je in de groenten- en fruitbranche altijd op een elektronische heftruck (het meest gebruikte merk is “ Linde”). Het hangt af van de grootte van het bedrijf of de afdeling wat de werkzaamheden precies zijn. In sommige gevallen is het echt een combinatiefunctie waarbij je ook bereid moet zijn om andere werkzaamheden uit te voeren. Hierbij moet je denken aan hoeken en banden van de pallets, het bouwen van pallets en het schoonhouden van de koelcellen. Ook komt het bij bedrijven voor dat je haast niet van de truck komt en voor 90% aan het laden/lossen, orders verzamelen of locatie rijden bent.

De heftruckchauffeurs zijn verantwoordelijk voor:

  • Het laden en lossen van de wagens.
  • Het verzamelen van bestellingen.
  • Het aan- en afvoeren van producten van en naar de machines.
  • Het inrichten van koelcellen.
  • Het bijhouden van de benodigde administratie.
  • Het verrichten van overige werkzaamheden.

 

 

Je werkt in een gekoelde ruimte en omdat je vaak lang achter elkaar zit, is het van belang de juiste warme kleding te dragen. Bij de meeste bedrijven heb je twee verschillende temperatuur zones: warm (ongeveer negen graden) en koud (tussen de drie en vijf graden). Omdat sommige producten ethyleen uitstoten, is het van belang dat de regels omtrent indelingen van de cellen goed worden nageleefd. Doordat de herkomst en traceerbaarheid van de producten in de retailmarkt steeds belangrijker zijn geworden, werken de meeste bedrijven met een computer op de heftruck. Dit vraagt om extra precisie en discipline.

Op een heftruck moet je minimaal 16 jaar oud zijn en bij de meeste bedrijven is een certificaat verplicht. Mensen die reeds veel ervaring hebben maar nog niet in het bezit zijn van een certificaat, moeten wel bereid zijn om een diploma te halen.

De werktijden zijn afhankelijk van het bedrijf en of er in dag- of ploegendiensten wordt gewerkt. De kleinere bedrijven werken in dagdiensten waarbij je vroeg moet kunnen beginnen (06:00 uur). Omdat je als heftruckchauffeur wel eens moet wachten op een vrachtwagen die nog binnen komt, dien je flexibel te zijn in je werktijden. Indien je in ploegen werkt, zal het over het algemeen meevallen. Wel wordt er bij de meeste bedrijven in het weekeinde gewerkt. Het kan voorkomen dat je hiervoor wordt ingeroosterd. De tijden van de ploegen liggen meestal van 06:00 uur tot 14:00 uur en van 14:00 uur tot ongeveer 22:00 á 23:00 uur. In sommige gevallen wordt er ook in een nachtdienst gewerkt. De tijden zijn vaak van 23:00 uur tot 06:00 uur.

Kwaliteitsmedewerker

Een kwaliteitsmedewerker houdt zich bezig met het keuren van groenten en fruit.

Een kwaliteitsmedewerker werkt op de werkvloer en keurt het binnenkomend/
uitgaand product. In de meeste gevallen werken bedrijven met een zeer breed assortiment waardoor de kwaliteitsmedewerker over een brede productkennis moet beschikken. In de meeste gevallen vragen bedrijven om iemand die minimaal acht gerichte productcertificaten bezit. Deze vakgerichte opleiding wordt veelal verzorgd in combinatie met een praktijkgedeelte.

Afhankelijk van het bedrijf kan het voorkomen dat je in een ploegendienst werkzaam bent.

Administratieve functies

Bij verschillende groenten en fruit bedrijven zijn er op dit gebied verschillende richtingen. Veelal zijn ze gekoppeld aan de financiële of commerciële afdeling. Afhankelijk van de zwaarte van de functie en de richting is vaak een afgeronde opleiding op MBO niveau in combinatie met werkervaring vereist.

Als het om banen voor een vast dienstverband gaat, wordt er door de bedrijven vooral gelet op een langdurige werkervaring in een soortgelijke functie.
Vaak vinden er meerdere gesprekken plaats alvorens iemand met een nieuwe baan aanvangt. Voordat een kandidaat start is er meestal bekend of het een tijdelijke functie of een vaste functie betreft.

Commerciële functies

Een commercieel medewerker is verantwoordelijk voor de verkoop van groenten en fruit. Hierbij heb je te maken met accountbeheer, daghandel of een combinatie van beiden. In de meeste gevallen heb je doorzettingsvermogen nodig en heb je in vergelijking met een vertegenwoordiger voor grote accounts veel te maken met daghandel.
In deze richting zijn er over het algemeen veel vacatures. Het is echter vaak lastig om kandidaten te vinden die aan de juiste eisen voldoen. In de meeste commerciële banen wordt namelijk gerichte werkervaring, een brede talenkennis en goede productkennis gevraagd.

In sommige gevallen zijn er mogelijkheden voor mensen om intern te worden opgeleid. Bij dit soort functies is vaak commerciële ervaring en het spreken van vreemde talen een vereiste. De meest gevraagde talen zijn: Spaans, Engels, Duits en Frans. Je moet voor een commerciële functie minimaal twee talen goed beheersen.

Bij een commerciële baan heb je meestal te maken met werktijden waarbij je vroeg moet beginnen (gemiddeld tussen 06:00 uur en 07:00 uur) maar ook in je eindtijd wordt verwacht dat je flexibel bent.