Kobus Personeel & Organisatie
Kobus Personeel & Organisatie

MBO NIVEAU 2 – VOEDINGSOPERATOR

Sinds twee jaar staat bij de functie van operator de communicatie ter discussie. Dit omdat het vak van operator aan het veranderen is. Er is sprake van meer automatisering aan de productielijn in verband met de verplichtingen om een sluitend warehouse management systeem te bewaken. Door het strikt volgen van procedures betreft planning en voedselveiligheid wordt de Nederlandse taal belangrijker. Ook zie je vanwege de diversiteit in producten en de seizoensinvloeden dat operators meerdere machines moeten beheersen.

Binnen de branche zijn de meeste bedrijven bezig met stap 1: het kijken naar de mogelijkheid voor mensen aan de machines om die de Nederlandse taal bij te brengen. Hiermee spelen ze in op de behoefte vanuit automatisering en voedselveiligheid. Ook is de wens om de mensen flexibeler in te zetten op verschillende lijnen hierdoor praktisch uitvoerbaar.

Verder zijn er ook bedrijven die stap 1 reeds gewaarborgd hebben en behoefte hebben aan een verdere kwaliteitsverbetering. Deze is te realiseren door een verhoging in kwaliteit van externe instroom of door de reeds bestaande operators naar een hoger niveau te brengen, niet puur gericht op taal maar op werk/denkniveau.

Stap 2 is dan ook het verhogen van kennis bij de reeds werkzame mensen, het hanteren van strengere selectiecriteria voor de operators van buitenaf en/of het inspelen op een interne/ externe opleiding gericht op het “ontwikkelen” van nieuwe operators die voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen.